Avtal om underhållsbidrag till barn

Enligt lag ska båda föräldrarna bidra till gemensamma barns försörjning. Det kan man göra genom att bo tillsammans med barnet. Den som inte bor varaktigt tillsammans med sitt barn, ska betala underhåll.
Det finns två helt skilda och alternativa uppsättningar regler om underhåll till barn;
-
UNDERHÅLLSBIDRAG regleras i Föräldrabalken; barnets ekonomiska behov anses motsvara olika schablonbelopp som ökar med barnets ålder. Kostnader för barntillsyn läggs till. Behovsbeloppet fördelas rättvist mellan föräldrarna, i samma proportion som överskotten i deras olika ekonomier.
-
UNDERHÅLLSSTÖD är ett statligt bidrag till ensamstående föräldrar, som man kan söka när den andra föräldern inte betalar alls, eller betalar mindre än bidraget. Barnets ekonomiska behov anses motsvara olika bidragsbelopp som ökar med barnets ålder (inte samma åldrar och belopp som vid underhållsbidrag). Bidraget är helt oberoende av föräldrarnas ekonomiska förhållanden. Försäkringskassan betalar hela bidraget till boendeföräldern och underhållsföräldern återbetalar pengar till Försäkringskassan. Om underhållsföräldern har små inkomster, kan återbetalningen minskas. BRYTAUPP.NU gör denna beräkning och resultatet syns i Min Nya Ekonomi under Ekonomisk Sammanfattning.
​​
Välj mellan Underhållsbidrag och Underhållsstöd!
En förälder som har barnen boende mer än växelvis, måste känna till hur man kan välja mellan Underhållsbidrag och Underhållsstöd och vilket alternativ som ger mest pengar till barnen.
Här kan du göra en förenklad beräkning av Underhållsbidrag och Underhållsstöd.
Läs mer om valet och gör en fullständig beräkning i

Om Du väljer Underhållsstöd
Om Du beslutar att ansöka om Underhållsstöd hittar Du mera information om ansökan till Försäkringskassan i Min Nya Ekonomi, under fliken Underhåll till barn.
Man kan söka bidraget högst en månad bakåt i tiden. Ansökningsblankett för Underhållsstöd
Om Du väljer Underhållsbidrag
Om Underhållsbidrag är rätt alternativ, är det bäst att Du och den andra föräldern skriver ett avtal på egen hand, eller ber tingsrätten att ta med underhållsbidraget i beslutet om betänketid och den slutliga domen på äktenskapsskillnad. Föräldrar kan också vända sig till Socialförvaltningen, Familjerätten, och be om hjälp med att skriva avtal om barnen.
Om det inte går att komma överens om underhållsbidraget, bör man i första hand ansöka om underhållstöd. Om underhållsstödet är väsentligt mindre än det beräknade underhållsbidraget, kan man vända sig till domstol, som kan pröva underhållsbidraget högst tre år bakåt i tiden. Min Nya Ekonomi beräknar underhållsbidrag från år 2016 och framåt.
Läs information och råd i avsnittet BARN I SEPARATION om det inte går att komma överens i frågor om barnen!
När ett barn övernattar i samband med umgänge, har underhållsföräldern i vissa fall rätt till ett avdrag på underhållsbidraget. Läs mer under avsnittet Min Nya Ekonomi, fliken Underhåll till barn och räkna ut avdraget! Om ett barn övernattar ett bestämt antal gånger varje månad, kan man skriva in underhållsbidraget minus avdraget i underhållsavtalet (”nettoavtal”). I så fall ska man anteckna i avtalet, hur många dygn som umgänget pågår varje månad. Uppgiften saknas i Försäkringskassans blankett.
Underhållsbidrag anpassas från den 1 februari varje år till ändringarna i basbeloppet. Information om förändringarna hittar man på Försäkringskassans hemsida.
Om barnen är under 18 år, ska avtalet godkännas av boendeföräldern, för barnens räkning. Det är barnen som formellt äger rätten till underhållsbidrag. Blanketten för avtal om underhållsbidrag till barn under 18 år.
Barn som har fyllt 18 år sköter själva sin rätt till underhållsbidrag. Blanketten för avtal om underhållsbidrag till barn som har fyllt 18 år.
Namnteckningarna behöver inte vara bevittnade för att avtalet ska vara giltigt, men om två personer har bevittnat underhållsförälderns namnteckning, gäller avtalet direkt hos Kronofogdemyndigheten. Man behöver inte ansöka om Betalningsföreläggande, vilket förenklar om underhållsföräldern vägrar att betala.
Namnteckningsvittnen ska vara fyllda femton år och ska inte vara släkt med någon av parterna. De ska skriva sina namnteckningar, namnförtydliganden och personnummer, så att det går att kontakta dem även efter lång tid.
​